Over ons

Kyrill Sazonov

Voorzitter en oprichter van UAID.

Op 18 Mei 1995 werd ik geboren als zoon van een Russische vader en Oekraïense moeder. Nationaliteit speelde echter nooit een rol in ons huishouden. Het is voor mij dan ook lastig om te geloven dat wat voorheen twee landen met een gezonde bilaterale relatie waren, nu twee aartsvijanden zijn. Ik hoop oprecht dat deze sterke band ooit terug zal keren en dat iedereen inziet dat strijd noch oorlog een oplossing is. 

Tot die tijd komt wil ik graag alle slachtoffers te hulp staan; binnen en buiten Oekraine. UAID is ook opgericht als antwoord op het leed van het gewone volk; de slachtoffers van bloeddorstige politiek. Met onze hulp streef ik er naar om samen UAID de pijn van de getroffenen zo licht mogelijk te maken.  

Yaroslav Zakharchenko

Secretaris-Penningmeester en oprichter van UAID.

Ik ben geboren en getogen in Kiev, Oekraine. Het is meer dan logisch dat de oorlog mij dan ook persoonlijk raakt. Toen de crisis begon bevond ik samen met mijn gezin buiten Oekraine. We bevinden ons nu gelukkig veilig in Nederland, een feit dat helaas niet gezegd kan worden over mijn landgenoten, vrienden en geliefden. Het is dan ook hierom dat ik UAID wilde oprichten: als hulp voor mijn naasten. 

Het is dan ook een oprechte wens om mijn volk te helpen; Ik wil namelijk mijn steun vertonen naar degenen die daar zijn achtergebleven. 

Vera Fetisova

Project Manager & Oprichter van UAID

Ik ben geboren in mijn kleine moederland: de Rostov Regio, die op de grens van Rusland & Oekraine ligt.  Ik heb daar met veel geluk de eerste 30 jaar van mijn leven doorgebracht. De helft van mijn vrienden zijn Oekrainers, de andere helft Russen. Op dit moment zitten zij allemaal in het midden van de oorlog, maar op tegenliggende kanten van de vuurlinie.

Met pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen blijf ik constant aan ze denken. Ze verwachten stellig van mij dat ik een keuze maak – de Russische kant, of Oekrainse kant. Dat is voor mij onmogelijk, omdat de enige keuze die ik kan of wil maken een keus voor vrede is. Ik ben niet voor of tegen een bepaald land of volk; Ik ben namelijk voor vrede en tegen oorlog – dat is mijn stellige keuze!

Ik kolk daarom ook van het woede als ik denk dat iemand namens mij mensen zou vermoorden. Ik voel mij daarbij schuldig en machteloos, voor iets wat eigenlijk niet eens mijn schuld is. Het enige wat mij helpt om mij beter te voelen is om slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog te helpen. Dit is de reden dat ik lid ben van UAID: om slachtoffers te helpen die zelf geen keuze kunnen maken.

Renate Smid

Lid van UAID.

Gisternacht om 1 uur kwamen ze aan, een ontredderd gezin, op de vlucht voor oorlog. Lijkbleek, doodmoe en alles kwijt. Probeer je dat eens voor te stellen, je stapt in je auto, 2 jonge meisjes, je vrouw en moeder. De rest van je familie bleef achter. Na 3 dagen reizen kom je aan, midden in de nacht, van huis en haard verdreven. Alles wat je nog hebt is je auto, de kleding die je draagt en verder niks.

Oorlog is gruwelijk, machthebbers volgen eigen ego’s en verdraaien de werkelijkheid. Ook al zouden ze dat niet doen, de opdrachtgevers vechten zelden zelf maar zijn onaantastbaar en omringd door volgers, ja-knikkers en profiteurs. Altijd.
De slachtoffer is altijd de ‘gewone’ mens. Mensen zoals jij en ik. Ongeacht waar we vandaan komen.

Samen met UAID gaan wij onze best doen deze mensen te helpen, zoveel we kunnen. Ik zie dat ook als een menselijke plicht. We kunnen allemaal ooit in die auto terecht komen, huis en haard moeten achterlaten en werkelijk niet weten waar je terecht komt.

Probeer je maar eens voor te stellen dat jij het bent in die auto.

Johanna Huizing

Redactrice van UAID

Ik geloof dat UAID een manier is om zonder onderscheid te maken steun te bieden aan alle mensen die getroffen worden door deze oorlog. Hoe kan ik mijn hoofd afwenden wanneer in de achtertuin van ons veilige huis een oorlog woedt?

Daarom zei ik ook volmondig ja, toen Kyrill mij vroeg of ik lid wilde worden van UAID. Graag zet ik mij middels UAID in voor hen die een oorlog veelal niet initiëren maar er wel het meeste onder te lijden hebben; mijn medemens. Het is onze taak om elkaar te helpen, en te ondersteunen daar waar men hulp behoeft; binnen de landsgrenzen of wanneer ze gevlucht zijn. Laten wij daarom onze medemenselijkheid in eendracht tonen, door bruggenbouwers te worden, en te zijn.

acqueline de Graaf-Buur
Jacqueline de Graaf-Buur

NL – Regional Manager

Ik ben woonachtig in Castricum samen met mijn zoon en mijn echtgenoot.

Elke werkdag komen er een aantal dames uit Oekraïne bij mij thuis, ik help hen met de Nederlandse taal en met zaken die zij moeten regelen of spullen die zij nodig hebben.

Vera en ik hebben vandaag samen met een groep vrijwilligers uit Oekraïne een leegstaand garagepand ingericht als een soort kringloopwinkel waar Castricummers spullen (kleding, toiletartikelen etc) kunnen brengen en Oekraïense vluchtelingen het vervolgens gratis mogen ophalen.

 

Isaac Awodola

IT & Brand Manager

Ik ben zelf van Nigeriaanse komaf, heb ruim 6 jaar in Oekraïne gewoond en woon nu momenteel in Nederland vanwege de invasie. De crisis heeft de dromen van veel mensen in Oekraïne verbrijzeld en verscheurd, en ik geloof dat we dromen weer in elkaar kunnen zetten door elkaar te helpen.

Ik ben lid geworden van het UAID-team omdat ik de mensheid wil helpen, beschermen en een zinvolle en positieve impact wil hebben, vooral op mensen die de oorlog in Oekraïne zijn gevlucht en in Nederland zijn, en ook op degenen die nog steeds vastzitten en getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne.

Isaac UAID

Onze vrijwilligers

Aleksey andrushenko

Verenigde Staten, Texas, Austin

Natalya Vesolovskaya

Polen, Warschau

lyudmila dmitrenko

Oekraine, Kiev, Zabirye

Angelica Udalykh

Oekraine, Kiev, Zabirye

Sergey Doroshenko

Oekraine, Kiev

WhatsApp Image 2022-04-01 at 17.48.30

Anastasiya Radchuk

Nederland, Amsterdam

Andrii Zabolotskyi

Oekraine, Kiev

Lena Danyliuk

Oekraine, Rivne

Antonina UAID

Antonina Shapka

Oekraine, Rivne

Wil jij lid worden van ons team?

Stuur een ons gerust een bericht!