De vrijwilligers van stichting UAID zamelen hulpgoederen in voor Oekraïne.

’Door Onze Contacten Weten We Precies Wat Er Daar Nodig Is’ ​

De winter voor de deur staat hoopt stichting UAID – ’Aid for Ukraine’ – uit Castricum op de steun van commerciële bedrijven bij het inzamelen van goederen zoals warme kleding, dekens en accu’s.

Doneren
Afgelopen zomer kreeg de organisatie al de medewerking van verschillende supermarktketens bij het inzamelen van voedsel. Bij de ingang mochten ze klanten aansporen om lang houdbare levensmiddelen te kopen en te doneren aan de stichting. Nu het kouder wordt, willen ze een soortgelijke actie uitvoeren, maar dit keer gericht op goederen als batterijen, warme kleren en dekens, accu’s, powerbanks en opvallend genoeg ook fietslichtjes en reflecterende hesjes.

Doel
Het doel van de stichting is tweeledig. Enerzijds wil ze vluchtelingen die het oorlogsgebied hebben verlaten helpen om elders een veilig bestaan op te bouwen, daarnaast wil ze mensen die om welke reden dan ook zijn achtergebleven in Oekraïne steunen met goederen waaraan het daar ontbreekt.

Vrijwilligers
Naast de drie oprichters is een team van vrijwilligers met uiteenlopende nationaliteiten actief, zowel in Nederland als in Oekraïne zelf in steden als Rivne, Lviv, Kiev, Odessa, Uzhgorod en Dnepr. Door onze contacten weten we precies wat er daar nodig is qua hulpmiddelen, en kunnen we zorgen dat alles op de juiste plek terechtkomt”.

Ingezamelde goederen worden verzameld in een pand aan het Castricumse Kooiplein waar voorheen een autogarage in zat. In dat pand bevindt zich ook een kringloopwinkel speciaal voor Oekraïense vluchtelingen, die daar gedoneerde spullen gratis kunnen ophalen.

Transport
De goederen die verzameld worden voor verzending naar Oekraïne worden opgeslagen totdat er voldoende is voor een transport richting het front. We zullen de spullen waarschijnlijk tot in Polen brengen, vlakbij de Oekraïense grens, zodat onze medewerkers daar het kunnen ophalen voor verdere verspreiding op de plekken waar het het meest nodig is.